Bijzonder fruitsoorten

Wat zijn bijzondere fruitsoorten? Dat zijn de niet gangbare soorten, een tikje exotisch, anders en met een hoge leuk factor. Eens een keer niet die braam, pruim of appel in je tuin, maar lekkere kiwibessen, of een PawPaw . En wat denk je van een Asian Pears, of  moerbeien. En het leuke is dat het gewoon kan, mits ze aan de voorwaarde van moeder natuur voldoen. Goed winterhard. En diegene die wat extra aandacht nodig hebben, krijgen dat ook. Laat je eens verrassen en durf te experimenteren. Hieronder staan wat apartere fruitsoorten uitgelicht.

Donut Perzik Saturn

Eigenlijk is dit best grappig en zeker niets nieuws, gewoon terug naar de oorspronkelijke wilde perzik vorm, zo’n platte perzik. De bloesems zijn adembenemend mooi. Grote felroze bloesems bekleden de takken, prachtig. De vruchten, zijn als kleine vliegende schotels heel bijzonder. Als de boom te zwaar beladen is kunnen er takken afbreken, dan is vrucht dunning noodzakelijk. En wat dacht je van het gemak van meenemen zonder kneuzen, want ze passen mooi in je lunch box. En het moet wel benoemd worden, deze perzik is gewoon veel smaakvoller dan de gecultiveerde ronde perzik. Vandaar dat ze zeker een plekje in mijn webshop verdienen. Shop

Foto collage ontwikkeling Donut perzik Saturn

UiensoepBoom, Toona Sinensis

De oorsprong van de Uiensoep boom ligt in China. Hij wordt daar als medicinale boom gekweekt. Maar deze boom is ook een heel bijzonder exemplaar voor in de moes- of bostuin. De nieuwe jonge bladscheuten worden jong geoogst en gegeten en smaken naar ui! Het is een zeer makkelijke plant met mooie grote eetbare bladeren. Eet de bladtoppen jong. Snoei hem elk jaar op 50 cm. en hij loopt gewoon weer uit. Je kunt hem natuurlijk ook als boom laten doorgroeien, maar om te oogsten is dat niet handig want deze boom wordt groot. Wel een stuk minder bewerkelijk dat elk jaar en land vol uien telen. Ook de bladvorm is prachtig en de groeikracht enorm. Na elke bladoogst loopt de boom gewoon weer uit. 

Shop

Foto collage ontwikkeling UiensoepBoom

KornoeljeKers, Cornus Mas

De KornoeljeKers bloeit met zachtgele bloemen als één van de eerste vrucht soorten in de moestuin. Een zeer belangrijke waardplant voor de net uit winterslaap ontwaakte bijen en hommels want ze zijn er gek op. De plant is niet zelf bestuivend. Oogst je te vroeg kunnen ze echt zuur en wrang zijn, maar in tegenstelling tot kersen zijn ze heel goed na te rijpen bij bijvoorbeeld wat rijpe appels. Dat maakt de  kornoelje tot een ware zoete lekkernij. Of maak er jam of een lekkere likeur van. En niet te vergeten de helende krachten van deze kers. Ze zijn heerlijk zoet met een klein zuurtje en beter bewaarbaar dan de kers. Ik ben voor. 

Shop

Foto collage Ontwikkeling KoernoeljeKers

AnanasGuave, Acca Sellowiana

De AnanasGuave is een mooie groenblijvende en winterharde tuinplant. De bloei is prachtig met rood, witte kwast bloemen. Voor lekkere vruchten moeten er wel meerdere aangeplant worden. En voor volledige rijpen van het fruit is warmte gewenst. Zet hem daarom op een warme beschutte plek. Alleen voor de bloemen zou je de Ananasguave al als kuipplant neerzetten op je terras. Voor mij is dit een blijvende kuipplant. 

Shop

Foto collage ontwikkeling AnanasGuave 

Moerbei, Moreaceae

 

De moerbei komt van nature voor in Oost-Azië. In China is het een waardplant voor het kweken van zijderupsen. Volwassen bomen zijn winterhard tot -20°C.  Ze lopen wat laat uit, wat een voordeel is. Hierdoor hebben ze weinig te lijden van late nachtvorst. De moerbei heeft een uitzonderlijk zuurzoet aroma. Ze worden als geneeskrachtig gezien door hun hoge gehalte aan resveratol, wat ook in druiven (wijn) voorkomt. Er wordt beweerd goed voor het hart. En ze hebben een hoog gehalte aan vitB. Maar eigelijk zijn ze gewoon heerlijk.

Shop

Foto collage ontwikkeling Moerbei

De Mini Kiwi, Actinidia Argura

De mini-kiwi, kiwibes of syberische kruisbes is verwant aan de kiwi, maar in tegenstelling tot de kiwi, volledig winterhard. Het is een oude kiwibes soort, die volgens onderzoek al in de vegetatie van het Tertiair voorkwam.

Het zijn mooie klimplanten met roodbruine takken, bladstelen en frisgroene bladeren. Ze smaken net als de gewone kiwi. De mini vruchten groeien in kleine trossen en hebben een mooie gladde schil. Er zijn groene, rode, kleine of grote varianten. Allemaal even zoet en vol vitamine C. Kinderen zijn er verzot op. En handig, hup, zo je mond in.

Shop

Actinidia Kolomikta

Foto collage ontwikkeling Mini Kiwi

Paw Paw, Asimina Triloba

De Paw Paw, wordt ook wel roomappel genoemd en vind zijn oorsprong in Noord-Oost Amerika. De plant is zeer winterhard en groeit heel goed in ons klimaat. Ze houden niet van verplaatsen, dus zet ze meteen op de juiste plaats. In de luwte met wat schaduw. Volwassen bomen kunnen meer direct zonlicht aan. De vruchten zijn niervormig en groot, 15 x 7 cm. Plant er twee aan voor goede kruisbestuiving en vruchtzetting.  Na een jaar of vijf verschijnen de eerste vruchten. De smaak is zoet en gaat van vanille naar banaan, mango. Zeer moeilijk te vatten. Jammer van de grote pitten, maar dat maakt de smaak meer dan goed, echt super lekker. Wie wil er nog een banaan in de tuin...

 

Paw Paw

Foto collage ontwikkeling Paw Paw

Passiflora, eetbare passievruchten

Over de hele wereld wordt de passievrucht gegeten. Ik heb een paar hele mooie varianten uitgezocht. Twee exotische soorten die helaas niet helemaal winterhard zijn. Maar deze twee varianten geven wel fantastische vruchten. De mango en de banaan. Ik kweek ze zelf en verkoop de planten. Behandel ze als meloenen en zet ze na de ijsheiligen om een mooie warme en beschutte plaats. Zet ze na het seizoen in de kas. En de winterharde varianten geven al na een paar jaar zeker vruchten. 

Fotocollage van zaad naar vrucht