Groener wordt het niet!

Vijgen Voedden?

Ik ben geen specialist, maar ik ga op basis van mijn ervaringen proberen te delen over hoe we het beste en met welke meststoffen we onze vijgen in potten het beste verzorgen.

Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen vollegrond vijgen en pot vijgen. De volle grond vijgen kunnen hun wortelgestel goed uitspreiden om alle benodigde voedingsstoffen uit de bodem te halen. Deze planten/ bomen hebben eigenlijk geen extra mest stoffen nodig. Natuurlijk moet je nieuwe aanplant in de gaten houden dat ze niet verdrogen. Maar dat geldt eigenlijk voor alle jonge aanplant.

Planten in potten is een compleet ander verhaal. Halverwege het groeiseizoen zijn eigenlijk alle voedingsstoffen wel op gebruikt en ga ik bij voeden. En na 5 jaar staan de potplanten in hun definitieve kuip van 45L.

Hieronder een korte uitleg op hoofdlijnen over voedingsstoffen en hoe ik die toepas.

De NPK hoofdgroepen:

  • N = Stikstof, voor de groei van planten  
  • P = Fosfor, voor het aanmaken van wortels en de ontwikkeling van bloemen en fruit
  • K = Kalium, voor het verplaatsen van water en voedingsstoffen op cellulair niveau en de weerstand van de plant.

Mijn planten verpot ik jaarlijks van 2L, 5L, 11L, 18L, 30l naar max 45L kuipen met twee handige handvaten, dan kan ik ze gemakkelijk met mijn man verzetten. Want dan gaan ze best wat wegen.

Van 2L naar 5L ligt een beetje aan de groeikracht van de vijg.  Sommige halen dat in hetzelfde jaar. Maar jaarlijks gaan ze een maatje groter. Ik start met verpotten tweede helft april. De nieuwe grond heeft voldoende voedingsstoffen om de vijg goed op gang te brengen. De planten die niet verpot worden (langzame groeiers) krijgen een schep NPK 24-8-16 om groei te stimuleren. Maar doe dit altijd NA de vorst. In mei krijgen de planten in de oude grond nog eens een onderhoudsdosis NPK 10-10-10. Van juni tot juli (kan ook 1/2 juni zijn ivm het weer) pinch ik mijn vijgen en krijgen alle potplanten voedingsstoffen met een wat hoger fosfor gehalte. NPK 15-30-15. Dit voor een goede fruitontwikkeling. Van Augustus tot september om de week NPK 10-10-10. In Oktober 50% NPK 10-10-10. Daarna is het klaar. Bij elke voeding 1 el epsom zout in het water en 2el visemulsie. Ik voed elke twee weken en geef water na behoefte. 

Ieder heeft zijn eigen methode en ik ben hiermee zeer tevreden. Het hoeft allemaal niet heel duur te zijn. Soms wordt er plantenvoeding aangeboden die prima in dit schema passen. Zie het als een richtlijn. Vijgenplanten kunnen best wat hebben, ook als je het een keertje vergeet.

En zijn er nog vragen, dan hoor ik het wel.

De PlantenMaker