De Vijg, Ficus Carica

De vijg is een van de oudst bekende vruchten. Al rond 9000 v. Chr. werden vijgen verbouwd in een vroeg-neolithisch dorp in de Jordaan-vallei, 13 kilometer ten noorden van Jericho. (bron Wikipedia).

Tegenwoordig groeien vijgen in heel Europa.

De vruchten komen in veel variaties, groen-geel-rood of blauw van kleur zijn. Het vruchtvlees kan geel, wit, roze, amber of rood zijn. De smaak kan honingzoet, maar ook als vloeibare jam zijn, met heerlijke framboos, aardbei tonen.

Vijgen zijn schijnvruchten: gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. En tref je de juiste soort, niet te versmaden. Een zeer hoog aangeschreven vijgen soort is de Pastillière, Rouge de Bordeaux. Een zeer vroeg ras met uitzonderlijk en intens lekkere framboos, bessen smaak. Ik stek deze het meest en de planten zijn zeer gewild. Ik heb zoveel aanvragen dat de planten de webshop geen eens halen. Je kunt een jonge plant reserveren via Notify-Me!  Zodra er planten beschikbaar zijn krijg je hiervan als eerste een melding! Wees er snel bij want op=op.

Vijgen zijn redelijk tot goed winterhard, zeker de oudere planten kunnen goed vorst verdragen. Als de planten in de volle grond staan adviseren wij om de planten te beschermen met een flinke laag mulch. Bij late nachtvorst is het zaak de brebas te beschermen. Zelf zetten wij dan de potvijgen in de schuur. 

Uitgelicht

Hieronder staan een paar zeer hoog aangeschreven en gewilde vijgen rassen.

Geschikt voor ons klimaat en bijzonder lekker. 

Wat willen we nog meer!

De mooie Vijg

Foto collage ontwikkeling Vijg