Groener wordt het niet!

Nieuw Blog 1 mei 2023 Vijgen “À la Carte”

Blog

Vijgen 'a la Carte'

Omdat het bijna onmogelijk is om voor alle vijgensoorten een apart verkoop artikel aan te maken, bied ik vijgen 'a la Carte' aan. Mijn collectie vijgen telt op dit moment zo’n +100 soorten. Zoek je nu een speciale vijgen soort, misschien kan ik je helpen. Stuur gewoon een mail en wellicht heb ik hem als jonge plant staan. En zo niet, ik kan via mijn relatie zo’n 350 jonge vijgen soorten aanbieden en leveren. Een mooie manier om je vijgen collectie naar eigen smaak vorm te geven in plaats van op basis van beschikbare planten. De levertijd is rond de 14 dagen. Informatie en prijzen op aanvraag. Niets moet, maar heel veel kan ;-) De PlantenMaker.

Lees meer »

Een nieuw vijgen seizoen!

Gelukkig, het is maart. De donkerste maanden zijn voorbij en langzaam worden de dagen weer wat langer. Maar de winter is nog lang niet voorbij, er is gewoon nog nachtvorst. In de winter komt groei tot stilstand en is er zo goed als geen watergift. Maar nu de dagen weer wat langer worden zie je toch enkele bladknoppen zwellen en sommige vijgen ontwaken, waaronder de Michurinska -10. En als planten ontwaken, verbruiken ze voedingsstoffen en water. Ook op minuscule niveau. Vijgen in potten staan al een lange tijd droog. Het grootste gevaar is nu verdroging. Wees daar alert op. De komende maanden is er heel veel te doen. De tuin op orde maken voor de verkoop, inventariseren en natuurlijk inkopen doen. Ook staat er eind april voor de PlantenMaker nog iets heel leuks te wachtten en daar kijk ik zo naar uit. Maar, dat blijft voorlopig geheim en deel ik met jullie later... Voor mij mag het snel mei worden. 

Lees meer »

Herfst 2022!

En dan wordt het herfst. Na een hele zomer netjes de vijgen verzorgen, worden dan de eerste vruchten rijp. De Michurinska -10 vijg staat nu voor het vierde jaar in de grond. De afgelopen jaren heeft deze vijg zich mooi ontwikkeld. De vijg is prachtige donker paars gekleurd en heerlijk zoet. We hadden deze zomer uitzonderlijk veel zonuren en dat is te merken, ook veel andere vijgen worden rijp. Het water geven is drastisch verminderd zodat de vijg geconcentreerder wordt en lekker zoet. We gaan nu maar lekker genieten van de vijgen, want de winter zal er sneller zijn dan je denkt. 

Lees meer »

Zomer 2022!

Wat een prachtige zomer is het toch. De vijgen groeien als kool en de brebas rijpen. Ik geniet volop van wat de tuin allemaal te bieden heeft. Nog een weekje en dan is het vakantie. In de maand augustus is de tuin gesloten en vullen we de voorraden weer aan voor het komende plantseizoen. De webshop blijft wel gewoon open. Echter, bestellingen zullen in september verstuurd worden. In de laatste week van Juli, kunnen klanten 10% korting krijgen bij bestellingen vanaf 100 euro. De kortingscode hiervoor is “ZOMER2022”. Een hele fijne zomer allemaal.

Lees meer »

Lente Kriebels!

Het is eind januari 2022. Winter hebben we tot nu toe niet echt gehad. Voor de vijgen brebas is dat goed nieuws, die hebben kans om tot lekkere rijpe vruchten uit te groeien. Dat was vorig jaar wel anders. Maar we moeten zeker niet te vroeg juichen, want de winter kan nog steeds genadeloos toeslaan. Voor nu is het beslist niet koud. Ik heb al wat dappere krokussen gezien en mijn kweepeer heeft al nieuwe blaadjes. Zoetjes aan lijkt het ook wat langer licht te zijn en her en der hoor ik ‘s morgens wat vogels ‘s zingen.

Zelfs mijn webshop begint volop te draaien. De lentekriebels zijn aanwezig, maar pas op, want het is nog lang geen voorjaar. 

Lees meer »

Vier de Herfst!

Augustus, dé vakantie periode bij uitstek. Tijd voor de PlantenMaker om wat gas terug te nemen. Ik ben lekker een paar weken vrij geweest. Niet helemaal vrij, want als je thuis blijft is er natuurlijk van alles te doen. Lekker met de planten rommelen want die groeien als kool! Alle voorjaars stekken zijn opgepot en de niet verkochte planten verpot. Ook zijn er mooie nieuwe vijgen ingekocht en er is zelfs een basis gelegd voor samenwerking. Hoe leuk is dat. De zakelijke wereld weet mij ook te vinden! Het zijn leuke tijden vol nieuwe ontwikkelingen. De verkopen gingen gewoon door. t dan op een wat lager pitje. Op sociaal media was het wat stiller, maar ik heb zeker niet stil gezeten. Nu de herfst voor de deur staat kan ik volop aan de bak. Het nieuwe plant seizoen is gestart en dat is te merken. De bestellingen lopen weer vlotjes binnen. Tijd voor een leuke actie. Wie een bestelling doet in de maand september, krijgt er van mij de mooie sier Vijg "Ice Crystal" bij cadeau. Er zijn wel spelregels aan verbonden. Eén Ice Ceystal per klant en bij een mini

Lees meer »

1 jaar met 365 kansen!

Op 9 juli 2020 heb ik de stap gezet en de PlantenMaker in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel.  Vandaag is het dus precies een jaar geleden dat mijn winkeltje van start is gegaan en ik ben er trots op! Ik heb gaande weg ondervonden dat het opstarten van een webshop niet helemaal vanzelf gaat. De bankzaken en transport moeten geregeld worden en iedereen pikt een graantje mee. Handel. Met de inrichting van de website, de teksten, de opmaak van foto's en de Webshop zelf moest ik echt wel even mijn draai vinden. Ik wilde het helemaal zelf doen en het is uiteindelijk precies zo geworden als in gedachten had. Het moest vooral informatief, vrolijk en een vleugje humor hebben en geen standaard kopie. Ik denk dat het gelukt is, al blijf ik nog steeds bijschaven. Planten inkopen en de markt verkennen bleek ook iets minder eenvoudig dan gedacht. Maar met vallen en opstaan weet ik nu precies wat ik wil en vooral wat ik niet wil. Er is veel contact met klanten, ook na een levering. Met raad en daad sta ik iedereen bij die dat wil. En ik merk dat er erg veel vragen gesteld worden. Vragen waarvan de antwoorden in een tuincentrum niet snel gevonden worden en dat maakt het leuk. Het is de spreekwoordelijke Vijg op mijn taart! Uiteindelijk blijken we uit hetzelfde hout gesneden. Planten liefhebbers. Ik ben een rijk mens....

Lees meer »

Pinchen

De langste dag is weer voorbij, het is uitkijken naar de eerste rijpe brebas. Ik kan niet wachten tot de Vijg Pastilière rijp is. De belofte van verse zoete vloeibare vijgenjam in een jasje. Heerlijk! Nooit at ik zo iets lekkers. Het was het begin van dit alles. Ook is de aanzet voor de herfstvijgen al in volle gang. En die vijgen (vaak de wat latere) die nog geen zwellende vruchtbeginsels laten zien, die Pinch ik. Ik heb daar een vaste datum voor in mijn agenda staan, altijd 15 juni. Ik Pinch de vijgen, omdat een vijg zo'n 90 tot 100 dagen nodig heeft om af te rijpen. Maar hoe werkt dat nou, Pinchen? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je knijpt de knoppen uit de nieuw gevormde vijgentakken. Door het Pinchen ontstaat er stress in de plant en komt er een groeihormoon vrij die de vruchtbeginsels activeert. Je kunt de vijgenplanten ook stressen door veel minder water te geven tot ze van ellende hun bladeren laten hangen. Het effect is hetzelfde, stress. Alleen met planten in de volle grond lukt dat natuurlijk niet. Beide toepassen kan ook. Maar ik heb gekozen voor Pinchen, omdat het de plant het minst schaadt. Geen watergift geeft de plant zo'n klap, daar daar ben ik niet voor. Ik ga voor gezonde vijgenplanten en lekker fruit. Want dat is wat we tenslotte willen, lekkere verse vijgen. 

Lees meer »

De aanhouder wint

Er staan al vanaf december vijgen stekken in mijn kweekkasje. Maar door het veel te koude en natte voorjaar zag ik steeds meer stekken afvallen. Het wilde totaal niet. De één na de andere stek zag ik verwelken. En dat is niet leuk, kan ik je zeggen. Begin mei ben ik met een nieuwe stek ronde begonnen. Mooi Italiaans en Frans stekhout staat weer naast elkaar in de kweekbakken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Tot mijn vreugde lopen die al snel uit in de kas. Want daar is het wel lekker warm. Net als ik alle oude decemberstekken wil opruimen, valt mijn oog op een klein groen puntje. Een mini vijgen blaadje! Yes. LSU Improved Celeste heeft het niet opgegeven. Ze groeit. Toch nog een nieuw plantje van de 20 stekken....En dan ben je toch weer blij. 

Lees meer »

Vijg Surprise

Gelukkig, de temperaturen kruipen omhoog en de planten lopen uit. De winterrust is voorbij. Het voorjaar liet dit jaar lang op zich wachten en er zijn best een aantal planten gesneuveld. Maar dan zie je tot je schrik dat er bij de andere vijgenplanten iets niet klopt. De bladeren van de Ice Crystal zijn verkeerd! Je beseft dat je dan ook verkeerd geleverd hebt en dat is niet leuk. Je stuurt foto’s naar de leverancier met jou bevindingen. Die doet niet moeilijk en stuurt gewoon een nieuwe batch  Vijg Ice Crystal. Als ik de nieuwe planten uitpak zie ik meteen, het zijn de goede vijgen met de mooie kristalvormige bladeren. Wat zijn ze mooi! Ook ik doe niet moeilijk en stuur met een klein briefje de juiste planten naar mijn klanten. Iedereen weer blij. Want hoe teleurstellend is het, als de plant na lang wachten uitloopt en het is de verkeerde. De verkeerde batch gaat voor een zacht prijsje de verkoop in als Vijg Surprise. Sla je slag en laat je verrassen!. Want wat het dan wel is, blijft voorlopig nog een raadsel.

Lees meer »

April doet wat hij wil.

Nou dat kun je wel zeggen. Wat hebben we een koude maand april. Door de kou worden de vijgen maar langzaam wakker en lopen nauwelijks of zelfs niet uit. Sommige vijgen zijn gewoon nog in winterrust. Ik heb dat nog nooit gezien. Maar goed, de eerste tekenen van het ontwaken zijn er. Nieuw jong blad en Brebas komen tevoorschijn uit de knop. Maar de late nachtvorst heeft ook schade gebracht. Veel vijgen hebben ingevroren toppen. Wel zonde, maar het hoort er allemaal bij. Ik krijg veel vragen over vijgen die niets doen en "dood" lijken. Vijgen gaan groeien bij +5-7°C. En hoeveel dagen zijn er geweest boven de 5-7°C. Ze zijn gewoon in winterrust. Maar ik zie al wel de eerste kleine tekenen van groei. Mijn vijgen die in de volle grond staan hebben het gelukkig gered. Ik heb er na de korte maar heftige winterperiode niet één verloren. Maar ook hier zie ik her en der vorstschade. De afgestorven toppen  snoei ik na het uitlopen van de planten weg. Omdat ik altijd op 1 juni mijn vijgen pinch, ga ik dat nu verschuiven naar half juni. Het pinchen activeert de vijg om vruchten aan te zetten. In Nederland hebben wij voor de vijg maar korte seizoenen en vijgen rijpen tussen de 70-90 dagen. Zo probeer je zo optimaal mogelijk van het seizoen gebruik te maken en de kans op rijpe vijgen te vergroten. Maar voor nu mag de maand mei echt wel wat warmer worden.   

Lees meer »

RuilHandel

Definitie van ruilhandel: Handel in goederen zonder geld, met goederen als betaalmiddel. En daar doe ik graag aan mee omdat de wereld niet alleen om geld draait. We beleven allemaal momenteel moeilijke tijden en wat is er dan leuker om elkaar eens wat te gunnen? Zulke contacten zijn waardevol en dat is niet in geld uit te drukken. Het maakt de wereld om ons heen een beetje mooier. Maar, het winkeltje moet natuurlijk ook draaien en inkopen moeten worden verkocht, dat is prima. Soms schiet er uit de privé collectie wel eens een mooi en bijzonder stekje over voor ruilhandel. Zo breiden we zonder geld onze  collecties op een leuke manier uit! Zo ging het al eeuwen en zo gaat het nog steeds. We hebben het hier niet over klompen goud die van hand tot hand gaan. We hebben het hier over geluk in de vorm van een stekje. Handelswaarde, nihil. Het maakt mensen blij en daar wil ik graag aan bijdragen als het kan. Al hoewel, voor sommige is hun planten collectie zeker goud waard en met geen geld ter wereld te vervangen..

Lees meer »

KeuzeStress

Hoe kies je een vijg? Allereerst bel je mij! Ok, een beetje flauw.

Houd de 3W’s in acht.

  • Waar. De standplaats van de vijg. In de volle grond, de kas of in een mooie pot op de veranda. Alles kan. De vijg is best een makkelijke plant. Zelf geef ik de voorkeur aan potteelt. Klik hier voor meer info.
  • Waarom. Beredeneer je keuze op basis van de standplaats en de geschikte plant eigenschappen. We kijken dan vooral naar een vroege, midden of latere vijg. Ons zomerseizoen is niet zo heel lang. Voor het rijpen van vijgen is warmte van cruciaal belang. Met de juiste vijgensoort heb je gewoon een hogere slagingskans op een mooie oogst.
    • Staat de plant in het open veld, vol op de elementen, kies dan een vroege variëteit.
    • Staat de plant in een kas, kies dan een vijg die wat later rijpt. De kas verlengt immer je seizoen. Kies wel een langzame groeier. Je wilt hem niet door het dak! 
    • Staat de plant in pot kies dan voor een midden seizoen of latere variëteit zijn. Potten kun je  wegzetten, onder de veranda, in een serre of op een zolderkamer. Zo kun je een potplanten sturen.
    • Staat de plant tegen een warme gevel, kies dan voor een vijg die rijpt in het midden seizoen. De opgeslagen warmte in de stenen muur, helpt de vijgen rijpen. 
  • Welke. De laatste, maar toch één van de belangrijkste vraag. Voor welke vijg ga je dan? Ga je voor sier, voor smaak, of beide. Hou je van vloeibare jam, met bes, framboos tonen, of toch liever wat steviger,  honingzoet. Keuzestress. Laat je vooral informeren. Maar over smaak, valt niet te twisten!

 

Het Nederlandse weer is grillig en onvoorspelbaar! 

Soms te nat, gortdroog of een late nachtvorst kan funest zijn en je oogst mislukt.

 Maar met een bewuste keuze, is de kans op rijpe vijgen het grootst. 

En dat is toch het uiteindelijk hoe doel.

 

Lees meer »

Exclusief

Er is een nieuwe rubriek bij gekomen, Exclusief. In deze rubriek vindt je informatie over zéér bijzondere en exclusieve tuinplanten. Exclusive planten met een groot "wauw" effect. Soms verrassend makkelijk te verkrijgen en soms een zeldzaamheid, niet om aan te komen. Als ik de kans krijg dan koop ik exclusieve planten in. En soms, bied ik van bijzondere planten stekwerk aan. Hou de website & Shop in de gaten, want ik ben volop in ontwikkeling! 

Lees meer »

PrijsWijs

Een webshop gaat niet altijd over rozen (of vijgen). Soms ontvang je kritiek en hoe ga je daar dan mee om? Ik probeer er met een open en eerlijke blik naar te kijken. Er kwam bij mij de opmerking dat een product te duur zou zijn. Bij het doorvragen begreep ik meteen waarom. De klant kijkt vaak allereerst naar de prijs, daarna naar het product. Ze kunnen niet goed overzien waar nu het verschil zit. In dit geval was de prijs doorslaggevend. Alleen deze prijs hoorde bij een artikel in een kleinere uitvoering. En dat is nu juist wat het zo onoverzichtelijk maakt. P, C potjes, het zal allemaal best. De P, staat voor Potmaat. Vaak kweekpotjes genoemd. P7 (0,4ltr.) 7x7 cm. of P9 (0,7ltr.) 9x9 cm. De C staat voor Container, het cijfer voor de inhoudsmaat. Klikt voor Potmaten overzicht. Een C1 potje heeft natuurlijk een veel kleiner plantje dan de C2 pot. De plantjes in een C2 potje zijn ouder, verder ontwikkeld, groter en sterker. Dat scheelt soms een heel seizoen. Ik ga niet voor de goedkoopste, maar wel de beste planten. Kies PrijsWijs. 

Lees meer »

Groener wordt het niet!

En daar gaat het PlantenMakertje dan op de fiets, bestelling bezorgen in Culemborg. Aangezien wij vanaf ons huisadres altijd met de auto om moeten rijden, is op de fiets soms vele male korter en sneller. En, tijd is geld nietwaar. Met de plantjes in gerecyclede papieren zakken. Wij doen ons best.

Groener wordt het niet! 

Lees meer »

Brebas

In mijn vorige blog “Winter is Comming” had ik het over brebas. Maar wat zijn dat nou? 
Een Breba is het embryonale stadium van de vijg op de scheutgroei van het voorgaande jaar. Deze Brebas ontwikkelen zich in het voorjaar tot vijgen. En met een mooi en warm voorjaar/ zomer kunnen ze  tot rijping komen. Maar hebben we late vorst, nat voorjaar, of veel te koude dagen dan gaan deze Brebas snel verloren. De vijg laat ze dan vallen om zich voor te bereiden om nieuwe groei en nieuwe vijgen. Het belangrijkste vijgengewas ontwikkelt zich op de scheutgroei van het lopende jaar en rijpt in de late zomer of herfst, de herfstvijgen. Zo kunnen vijgen bij de juiste plantkeuze tweejaarlijks vruchten ontwikkelen én afrijpen. Shop

Lees meer »

Winter is comming

En dan komt er vorst. Tja, de IJsheiligen zijn nog lang niet voorbij. Veel vijgen zijn winterhard. De schade ontstaat bij het vroeg uitlopen van de knoppen, het nieuwe blad. Ook zwellen bij mooi weer de brebas. Deze embryonale vruchtjes zijn kwetsbaar bij vroege vorst . Je kunt net als de fruittelers je planten nevelen. Ik kies ervoor de natuur zijn gang te laten gang omdat ik teveel planten heb. Ook planten in potten kunnen bevriezen. Dan beschadigd de wortelkluit. Maar mijn meest bijzondere vijgenplanten staan in potten en gaan gewoon de schuur weer in. Een uitkomst, die Plantenkuip met handvaten

Lees meer »

Nieuwe voorraad

Vandaag de nieuwe voorraad opgehaald.

wat een mooie planten!

Vanaf maandag 1 maart beschikbaar. 
Wees er snel bij. Want op=op!

Lees meer »

Bijna lente

Zoals mijn collega het zo mooi zei  "vorige week stond je op het ijs, vandaag eten we ijs". Wat een heerlijke weer is het. De zon schijnt en de temperaturen zijn ronduit heerlijk. Mens en dier geniet ervan. Zelfs bij mijn vijgen zwellen de knoppen. Maar, het is nog lang geen lente. meteorologisch begint de lente op 20 maart. We hebben dus nog even te gaan. Maar de belofte van de lente zit in de lucht. Je kunt het bijna ruiken. Geniet ervan. 

Lees meer »

Vijgen 'a la Carte'

Omdat het bijna onmogelijk is om voor alle vijgensoorten een apart verkoop artikel aan te maken, bied ik vijgen 'a la Carte' aan. Mijn collectie vijgen telt op dit moment zo’n +100 soorten. Zoek je nu een speciale vijgen soort, misschien kan ik je helpen. Stuur gewoon een mail en wellicht heb ik hem als jonge plant staan. En zo niet, ik kan via mijn relatie zo’n 350 jonge vijgen soorten aanbieden en leveren. Een mooie manier om je vijgen collectie naar eigen smaak vorm te geven in plaats van op basis van beschikbare planten. De levertijd is rond de 14 dagen. Informatie en prijzen op aanvraag. Niets moet, maar heel veel kan ;-) De PlantenMaker.

Lees meer »

Een nieuw vijgen seizoen!

Gelukkig, het is maart. De donkerste maanden zijn voorbij en langzaam worden de dagen weer wat langer. Maar de winter is nog lang niet voorbij, er is gewoon nog nachtvorst. In de winter komt groei tot stilstand en is er zo goed als geen watergift. Maar nu de dagen weer wat langer worden zie je toch enkele bladknoppen zwellen en sommige vijgen ontwaken, waaronder de Michurinska -10. En als planten ontwaken, verbruiken ze voedingsstoffen en water. Ook op minuscule niveau. Vijgen in potten staan al een lange tijd droog. Het grootste gevaar is nu verdroging. Wees daar alert op. De komende maanden is er heel veel te doen. De tuin op orde maken voor de verkoop, inventariseren en natuurlijk inkopen doen. Ook staat er eind april voor de PlantenMaker nog iets heel leuks te wachtten en daar kijk ik zo naar uit. Maar, dat blijft voorlopig geheim en deel ik met jullie later... Voor mij mag het snel mei worden. 

Lees meer »

Herfst 2022!

En dan wordt het herfst. Na een hele zomer netjes de vijgen verzorgen, worden dan de eerste vruchten rijp. De Michurinska -10 vijg staat nu voor het vierde jaar in de grond. De afgelopen jaren heeft deze vijg zich mooi ontwikkeld. De vijg is prachtige donker paars gekleurd en heerlijk zoet. We hadden deze zomer uitzonderlijk veel zonuren en dat is te merken, ook veel andere vijgen worden rijp. Het water geven is drastisch verminderd zodat de vijg geconcentreerder wordt en lekker zoet. We gaan nu maar lekker genieten van de vijgen, want de winter zal er sneller zijn dan je denkt. 

Lees meer »

Zomer 2022!

Wat een prachtige zomer is het toch. De vijgen groeien als kool en de brebas rijpen. Ik geniet volop van wat de tuin allemaal te bieden heeft. Nog een weekje en dan is het vakantie. In de maand augustus is de tuin gesloten en vullen we de voorraden weer aan voor het komende plantseizoen. De webshop blijft wel gewoon open. Echter, bestellingen zullen in september verstuurd worden. In de laatste week van Juli, kunnen klanten 10% korting krijgen bij bestellingen vanaf 100 euro. De kortingscode hiervoor is “ZOMER2022”. Een hele fijne zomer allemaal.

Lees meer »

Lente Kriebels!

Het is eind januari 2022. Winter hebben we tot nu toe niet echt gehad. Voor de vijgen brebas is dat goed nieuws, die hebben kans om tot lekkere rijpe vruchten uit te groeien. Dat was vorig jaar wel anders. Maar we moeten zeker niet te vroeg juichen, want de winter kan nog steeds genadeloos toeslaan. Voor nu is het beslist niet koud. Ik heb al wat dappere krokussen gezien en mijn kweepeer heeft al nieuwe blaadjes. Zoetjes aan lijkt het ook wat langer licht te zijn en her en der hoor ik ‘s morgens wat vogels ‘s zingen.

Zelfs mijn webshop begint volop te draaien. De lentekriebels zijn aanwezig, maar pas op, want het is nog lang geen voorjaar. 

Lees meer »

Vier de Herfst!

Augustus, dé vakantie periode bij uitstek. Tijd voor de PlantenMaker om wat gas terug te nemen. Ik ben lekker een paar weken vrij geweest. Niet helemaal vrij, want als je thuis blijft is er natuurlijk van alles te doen. Lekker met de planten rommelen want die groeien als kool! Alle voorjaars stekken zijn opgepot en de niet verkochte planten verpot. Ook zijn er mooie nieuwe vijgen ingekocht en er is zelfs een basis gelegd voor samenwerking. Hoe leuk is dat. De zakelijke wereld weet mij ook te vinden! Het zijn leuke tijden vol nieuwe ontwikkelingen. De verkopen gingen gewoon door. t dan op een wat lager pitje. Op sociaal media was het wat stiller, maar ik heb zeker niet stil gezeten. Nu de herfst voor de deur staat kan ik volop aan de bak. Het nieuwe plant seizoen is gestart en dat is te merken. De bestellingen lopen weer vlotjes binnen. Tijd voor een leuke actie. Wie een bestelling doet in de maand september, krijgt er van mij de mooie sier Vijg "Ice Crystal" bij cadeau. Er zijn wel spelregels aan verbonden. Eén Ice Ceystal per klant en bij een mini

Lees meer »

1 jaar met 365 kansen!

Op 9 juli 2020 heb ik de stap gezet en de PlantenMaker in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel.  Vandaag is het dus precies een jaar geleden dat mijn winkeltje van start is gegaan en ik ben er trots op! Ik heb gaande weg ondervonden dat het opstarten van een webshop niet helemaal vanzelf gaat. De bankzaken en transport moeten geregeld worden en iedereen pikt een graantje mee. Handel. Met de inrichting van de website, de teksten, de opmaak van foto's en de Webshop zelf moest ik echt wel even mijn draai vinden. Ik wilde het helemaal zelf doen en het is uiteindelijk precies zo geworden als in gedachten had. Het moest vooral informatief, vrolijk en een vleugje humor hebben en geen standaard kopie. Ik denk dat het gelukt is, al blijf ik nog steeds bijschaven. Planten inkopen en de markt verkennen bleek ook iets minder eenvoudig dan gedacht. Maar met vallen en opstaan weet ik nu precies wat ik wil en vooral wat ik niet wil. Er is veel contact met klanten, ook na een levering. Met raad en daad sta ik iedereen bij die dat wil. En ik merk dat er erg veel vragen gesteld worden. Vragen waarvan de antwoorden in een tuincentrum niet snel gevonden worden en dat maakt het leuk. Het is de spreekwoordelijke Vijg op mijn taart! Uiteindelijk blijken we uit hetzelfde hout gesneden. Planten liefhebbers. Ik ben een rijk mens....

Lees meer »

Pinchen

De langste dag is weer voorbij, het is uitkijken naar de eerste rijpe brebas. Ik kan niet wachten tot de Vijg Pastilière rijp is. De belofte van verse zoete vloeibare vijgenjam in een jasje. Heerlijk! Nooit at ik zo iets lekkers. Het was het begin van dit alles. Ook is de aanzet voor de herfstvijgen al in volle gang. En die vijgen (vaak de wat latere) die nog geen zwellende vruchtbeginsels laten zien, die Pinch ik. Ik heb daar een vaste datum voor in mijn agenda staan, altijd 15 juni. Ik Pinch de vijgen, omdat een vijg zo'n 90 tot 100 dagen nodig heeft om af te rijpen. Maar hoe werkt dat nou, Pinchen? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je knijpt de knoppen uit de nieuw gevormde vijgentakken. Door het Pinchen ontstaat er stress in de plant en komt er een groeihormoon vrij die de vruchtbeginsels activeert. Je kunt de vijgenplanten ook stressen door veel minder water te geven tot ze van ellende hun bladeren laten hangen. Het effect is hetzelfde, stress. Alleen met planten in de volle grond lukt dat natuurlijk niet. Beide toepassen kan ook. Maar ik heb gekozen voor Pinchen, omdat het de plant het minst schaadt. Geen watergift geeft de plant zo'n klap, daar daar ben ik niet voor. Ik ga voor gezonde vijgenplanten en lekker fruit. Want dat is wat we tenslotte willen, lekkere verse vijgen. 

Lees meer »

De aanhouder wint

Er staan al vanaf december vijgen stekken in mijn kweekkasje. Maar door het veel te koude en natte voorjaar zag ik steeds meer stekken afvallen. Het wilde totaal niet. De één na de andere stek zag ik verwelken. En dat is niet leuk, kan ik je zeggen. Begin mei ben ik met een nieuwe stek ronde begonnen. Mooi Italiaans en Frans stekhout staat weer naast elkaar in de kweekbakken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Tot mijn vreugde lopen die al snel uit in de kas. Want daar is het wel lekker warm. Net als ik alle oude decemberstekken wil opruimen, valt mijn oog op een klein groen puntje. Een mini vijgen blaadje! Yes. LSU Improved Celeste heeft het niet opgegeven. Ze groeit. Toch nog een nieuw plantje van de 20 stekken....En dan ben je toch weer blij. 

Lees meer »

Vijg Surprise

Gelukkig, de temperaturen kruipen omhoog en de planten lopen uit. De winterrust is voorbij. Het voorjaar liet dit jaar lang op zich wachten en er zijn best een aantal planten gesneuveld. Maar dan zie je tot je schrik dat er bij de andere vijgenplanten iets niet klopt. De bladeren van de Ice Crystal zijn verkeerd! Je beseft dat je dan ook verkeerd geleverd hebt en dat is niet leuk. Je stuurt foto’s naar de leverancier met jou bevindingen. Die doet niet moeilijk en stuurt gewoon een nieuwe batch  Vijg Ice Crystal. Als ik de nieuwe planten uitpak zie ik meteen, het zijn de goede vijgen met de mooie kristalvormige bladeren. Wat zijn ze mooi! Ook ik doe niet moeilijk en stuur met een klein briefje de juiste planten naar mijn klanten. Iedereen weer blij. Want hoe teleurstellend is het, als de plant na lang wachten uitloopt en het is de verkeerde. De verkeerde batch gaat voor een zacht prijsje de verkoop in als Vijg Surprise. Sla je slag en laat je verrassen!. Want wat het dan wel is, blijft voorlopig nog een raadsel.

Lees meer »

April doet wat hij wil.

Nou dat kun je wel zeggen. Wat hebben we een koude maand april. Door de kou worden de vijgen maar langzaam wakker en lopen nauwelijks of zelfs niet uit. Sommige vijgen zijn gewoon nog in winterrust. Ik heb dat nog nooit gezien. Maar goed, de eerste tekenen van het ontwaken zijn er. Nieuw jong blad en Brebas komen tevoorschijn uit de knop. Maar de late nachtvorst heeft ook schade gebracht. Veel vijgen hebben ingevroren toppen. Wel zonde, maar het hoort er allemaal bij. Ik krijg veel vragen over vijgen die niets doen en "dood" lijken. Vijgen gaan groeien bij +5-7°C. En hoeveel dagen zijn er geweest boven de 5-7°C. Ze zijn gewoon in winterrust. Maar ik zie al wel de eerste kleine tekenen van groei. Mijn vijgen die in de volle grond staan hebben het gelukkig gered. Ik heb er na de korte maar heftige winterperiode niet één verloren. Maar ook hier zie ik her en der vorstschade. De afgestorven toppen  snoei ik na het uitlopen van de planten weg. Omdat ik altijd op 1 juni mijn vijgen pinch, ga ik dat nu verschuiven naar half juni. Het pinchen activeert de vijg om vruchten aan te zetten. In Nederland hebben wij voor de vijg maar korte seizoenen en vijgen rijpen tussen de 70-90 dagen. Zo probeer je zo optimaal mogelijk van het seizoen gebruik te maken en de kans op rijpe vijgen te vergroten. Maar voor nu mag de maand mei echt wel wat warmer worden.   

Lees meer »

RuilHandel

Definitie van ruilhandel: Handel in goederen zonder geld, met goederen als betaalmiddel. En daar doe ik graag aan mee omdat de wereld niet alleen om geld draait. We beleven allemaal momenteel moeilijke tijden en wat is er dan leuker om elkaar eens wat te gunnen? Zulke contacten zijn waardevol en dat is niet in geld uit te drukken. Het maakt de wereld om ons heen een beetje mooier. Maar, het winkeltje moet natuurlijk ook draaien en inkopen moeten worden verkocht, dat is prima. Soms schiet er uit de privé collectie wel eens een mooi en bijzonder stekje over voor ruilhandel. Zo breiden we zonder geld onze  collecties op een leuke manier uit! Zo ging het al eeuwen en zo gaat het nog steeds. We hebben het hier niet over klompen goud die van hand tot hand gaan. We hebben het hier over geluk in de vorm van een stekje. Handelswaarde, nihil. Het maakt mensen blij en daar wil ik graag aan bijdragen als het kan. Al hoewel, voor sommige is hun planten collectie zeker goud waard en met geen geld ter wereld te vervangen..

Lees meer »

KeuzeStress

Hoe kies je een vijg? Allereerst bel je mij! Ok, een beetje flauw.

Houd de 3W’s in acht.

  • Waar. De standplaats van de vijg. In de volle grond, de kas of in een mooie pot op de veranda. Alles kan. De vijg is best een makkelijke plant. Zelf geef ik de voorkeur aan potteelt. Klik hier voor meer info.
  • Waarom. Beredeneer je keuze op basis van de standplaats en de geschikte plant eigenschappen. We kijken dan vooral naar een vroege, midden of latere vijg. Ons zomerseizoen is niet zo heel lang. Voor het rijpen van vijgen is warmte van cruciaal belang. Met de juiste vijgensoort heb je gewoon een hogere slagingskans op een mooie oogst.
    • Staat de plant in het open veld, vol op de elementen, kies dan een vroege variëteit.
    • Staat de plant in een kas, kies dan een vijg die wat later rijpt. De kas verlengt immer je seizoen. Kies wel een langzame groeier. Je wilt hem niet door het dak! 
    • Staat de plant in pot kies dan voor een midden seizoen of latere variëteit zijn. Potten kun je  wegzetten, onder de veranda, in een serre of op een zolderkamer. Zo kun je een potplanten sturen.
    • Staat de plant tegen een warme gevel, kies dan voor een vijg die rijpt in het midden seizoen. De opgeslagen warmte in de stenen muur, helpt de vijgen rijpen. 
  • Welke. De laatste, maar toch één van de belangrijkste vraag. Voor welke vijg ga je dan? Ga je voor sier, voor smaak, of beide. Hou je van vloeibare jam, met bes, framboos tonen, of toch liever wat steviger,  honingzoet. Keuzestress. Laat je vooral informeren. Maar over smaak, valt niet te twisten!

 

Het Nederlandse weer is grillig en onvoorspelbaar! 

Soms te nat, gortdroog of een late nachtvorst kan funest zijn en je oogst mislukt.

 Maar met een bewuste keuze, is de kans op rijpe vijgen het grootst. 

En dat is toch het uiteindelijk hoe doel.

 

Lees meer »

Exclusief

Er is een nieuwe rubriek bij gekomen, Exclusief. In deze rubriek vindt je informatie over zéér bijzondere en exclusieve tuinplanten. Exclusive planten met een groot "wauw" effect. Soms verrassend makkelijk te verkrijgen en soms een zeldzaamheid, niet om aan te komen. Als ik de kans krijg dan koop ik exclusieve planten in. En soms, bied ik van bijzondere planten stekwerk aan. Hou de website & Shop in de gaten, want ik ben volop in ontwikkeling! 

Lees meer »

PrijsWijs

Een webshop gaat niet altijd over rozen (of vijgen). Soms ontvang je kritiek en hoe ga je daar dan mee om? Ik probeer er met een open en eerlijke blik naar te kijken. Er kwam bij mij de opmerking dat een product te duur zou zijn. Bij het doorvragen begreep ik meteen waarom. De klant kijkt vaak allereerst naar de prijs, daarna naar het product. Ze kunnen niet goed overzien waar nu het verschil zit. In dit geval was de prijs doorslaggevend. Alleen deze prijs hoorde bij een artikel in een kleinere uitvoering. En dat is nu juist wat het zo onoverzichtelijk maakt. P, C potjes, het zal allemaal best. De P, staat voor Potmaat. Vaak kweekpotjes genoemd. P7 (0,4ltr.) 7x7 cm. of P9 (0,7ltr.) 9x9 cm. De C staat voor Container, het cijfer voor de inhoudsmaat. Klikt voor Potmaten overzicht. Een C1 potje heeft natuurlijk een veel kleiner plantje dan de C2 pot. De plantjes in een C2 potje zijn ouder, verder ontwikkeld, groter en sterker. Dat scheelt soms een heel seizoen. Ik ga niet voor de goedkoopste, maar wel de beste planten. Kies PrijsWijs. 

Lees meer »

Groener wordt het niet!

En daar gaat het PlantenMakertje dan op de fiets, bestelling bezorgen in Culemborg. Aangezien wij vanaf ons huisadres altijd met de auto om moeten rijden, is op de fiets soms vele male korter en sneller. En, tijd is geld nietwaar. Met de plantjes in gerecyclede papieren zakken. Wij doen ons best.

Groener wordt het niet! 

Lees meer »

Brebas

In mijn vorige blog “Winter is Comming” had ik het over brebas. Maar wat zijn dat nou? 
Een Breba is het embryonale stadium van de vijg op de scheutgroei van het voorgaande jaar. Deze Brebas ontwikkelen zich in het voorjaar tot vijgen. En met een mooi en warm voorjaar/ zomer kunnen ze  tot rijping komen. Maar hebben we late vorst, nat voorjaar, of veel te koude dagen dan gaan deze Brebas snel verloren. De vijg laat ze dan vallen om zich voor te bereiden om nieuwe groei en nieuwe vijgen. Het belangrijkste vijgengewas ontwikkelt zich op de scheutgroei van het lopende jaar en rijpt in de late zomer of herfst, de herfstvijgen. Zo kunnen vijgen bij de juiste plantkeuze tweejaarlijks vruchten ontwikkelen én afrijpen. Shop

Lees meer »

Winter is comming

En dan komt er vorst. Tja, de IJsheiligen zijn nog lang niet voorbij. Veel vijgen zijn winterhard. De schade ontstaat bij het vroeg uitlopen van de knoppen, het nieuwe blad. Ook zwellen bij mooi weer de brebas. Deze embryonale vruchtjes zijn kwetsbaar bij vroege vorst . Je kunt net als de fruittelers je planten nevelen. Ik kies ervoor de natuur zijn gang te laten gang omdat ik teveel planten heb. Ook planten in potten kunnen bevriezen. Dan beschadigd de wortelkluit. Maar mijn meest bijzondere vijgenplanten staan in potten en gaan gewoon de schuur weer in. Een uitkomst, die Plantenkuip met handvaten

Lees meer »

Nieuwe voorraad

Vandaag de nieuwe voorraad opgehaald.

wat een mooie planten!

Vanaf maandag 1 maart beschikbaar. 
Wees er snel bij. Want op=op!

Lees meer »

Bijna lente

Zoals mijn collega het zo mooi zei  "vorige week stond je op het ijs, vandaag eten we ijs". Wat een heerlijke weer is het. De zon schijnt en de temperaturen zijn ronduit heerlijk. Mens en dier geniet ervan. Zelfs bij mijn vijgen zwellen de knoppen. Maar, het is nog lang geen lente. meteorologisch begint de lente op 20 maart. We hebben dus nog even te gaan. Maar de belofte van de lente zit in de lucht. Je kunt het bijna ruiken. Geniet ervan. 

Lees meer »