KeuzeStress

Gepubliceerd op 9 april 2021 om 19:00

Hoe kies je een vijg? Allereerst bel je mij! Ok, een beetje flauw.

Houd de 3W’s in acht.

 • Waar. De standplaats van de vijg. In de volle grond, de kas of in een mooie pot op de veranda. Alles kan. De vijg is best een makkelijke plant. Zelf geef ik de voorkeur aan potteelt. Klik hier voor meer info.
 • Waarom. Beredeneer je keuze op basis van de standplaats en de geschikte plant eigenschappen. We kijken dan vooral naar een vroege, midden of latere vijg. Ons zomerseizoen is niet zo heel lang. Voor het rijpen van vijgen is warmte van cruciaal belang. Met de juiste vijgensoort heb je gewoon een hogere slagingskans op een mooie oogst.
  • Staat de plant in het open veld, vol op de elementen, kies dan een vroege variëteit.
  • Staat de plant in een kas, kies dan een vijg die wat later rijpt. De kas verlengt immer je seizoen. Kies wel een langzame groeier. Je wilt hem niet door het dak! 
  • Staat de plant in pot kies dan voor een midden seizoen of latere variëteit zijn. Potten kun je  wegzetten, onder de veranda, in een serre of op een zolderkamer. Zo kun je een potplanten sturen.
  • Staat de plant tegen een warme gevel, kies dan voor een vijg die rijpt in het midden seizoen. De opgeslagen warmte in de stenen muur, helpt de vijgen rijpen. 
 • Welke. De laatste, maar toch één van de belangrijkste vraag. Voor welke vijg ga je dan? Ga je voor sier, voor smaak, of beide. Hou je van vloeibare jam, met bes, framboos tonen, of toch liever wat steviger,  honingzoet. Keuzestress. Laat je vooral informeren. Maar over smaak, valt niet te twisten!

 

Het Nederlandse weer is grillig en onvoorspelbaar! 

Soms te nat, gortdroog of een late nachtvorst kan funest zijn en je oogst mislukt.

 Maar met een bewuste keuze, is de kans op rijpe vijgen het grootst. 

En dat is toch het uiteindelijk hoe doel.

 

KeuzeStrss

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.